maanantai 24. marraskuuta 2014

Opinpolku 1

NaOH tarkistus, HCl-valmistus ja yhdisteen moolimassan tarkistus Tässä työssä tutustutaan kemialliseen yksikköprosessiin neutralointi ja liuotus.
Työssä valmistetaan 0,1 M natriumhydroksidi(NaOH) liuos, jonka väkevyys tarkistetaan kaliumvetyftalaatin avulla. Valmistetulla väkevyydeltään tarkasti tunnetulla NaOH-liuoksella tarkistetaan valmistetun laimean suolahapon (HCl) väkevyys sekä määritetään annetun kiinteän orgaanisen hapon (esim. oksaalihapon) moolimassa.

Neutralointi tarkoittaa aineen kuten emäksen tai happaman aineen muuttamista neutraaliksi. Neutraloinnissa hapon vetyioni (H+) ja emäksen hydroksidi-ioni (OH-) reagoivat keskenään vesiliuoksessa, jolloin syntyy vettä. Neutralointireaktiossa syntyy veden lisäksi aina myös suolaa. Neutraloinnissa liuoksen happamuus tai emäksisyys heikkenee. Liuos on täydellisesti neutraloitunut, kun sen pH on 7.

Neutralointia sovelletaan esim. jäteveden puhdistuksessa, jossa pH-arvoltaan haitalliset jätevedet esikäsitellään ennen veden johtamista viemäriverkostoon. Neutraloimalla hapan tai emäksinen jätevesi estetään viemäriverkoston syöpyminen ja toimintahäiriöt jätevedenpuhdistamolla.

Liuotuksessa kiinteä aine, toinen neste tai kaasu liukenee nesteeseen. Liukenemiseen vaikuttaa aineiden kiehumispiste, sulamispiste ja lämpötila. esim. suolojen liukoisuus lisääntyy lämpötilan noustessa ja kaasujen liukoisuus vähenee lämpötilan noustessa.

Työ raportin löydät tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti